Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

μαρμελάδα σύκο

Απο χτες ξεκίνησα να γράφω την συνταγή για   μαρμελάδα σύκο που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και έχει μιά μικρή διαφορά απο τις άλλες που διαβάζω τελευταίως απο φίλες που ασχολούνται με το άθλημα.
Εχω μια παραξενιά με το φαγητό, θέλω να βλέπω τι ακριβώς τρώω. Δεν μου αρέσουν τα κουκουλώματα στο φαγητό όπως πχ οι κρέμες γάλακτος, τα πολλά τυριά που καλύπτουν ατέλειες αλλά επειδή είναι νόστιμα μας αρέσει το φαγητό.
Επίσης θέλω οι μαρμελάδες μου να έχουν κοματάκια φρούτου ολόκληρα γιαυτό ποτέ δεν αλέθω τα φρούτα. Ετσι κάνω και με τα σύκα.
Πρώτα πρέπει να βρούμε τα σύκα, εγώ έχω γειτόνισσα με συκιά και με καμμιά διάθεση να ασχολείται με μαρμελάδες και τα σχετικά οπότε μου φέρνει κάθε χρόνο τα σύκα πεσκέσι με αντάλαγμα ένα δυό βαζάκια μαρμελάδα.

Για κάθε ένα κιλό σύκα χρειάζομαι περίπου 400 γραμμ.ζάχαρι εκτός και εαν τα σύκα είναι πάρα πολύ γλυκά οπότε βάζουμε λιγότερη ζάχαρι.

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα τους κόβουμε το κοτσανάκι και τα χαράζουμε απο τον κω...ο στα τέσσερα.



τα αφήνουμε με την ζάχαρι σε μιά μεγάλη κατσαρόλα για ΄μιά με δύο ώρες για να αρχίσει το σύκο να βγάζει υγρά και να ενωνεται με την ζάχαρι.



Κατόπιν τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μιά ώρα περίπου ώσπου να δούμε ότι έδεσε η μαρμελάδα μας.
Το διαπιστώνουμε με το κόλπο του παγωμένου πιάτου και την κουταλιά απο την μαρμελάδα. Αν κάνουμε μιά γραμμή με το δάκτυλο και δεν ενωθούν τα σιρόπια ή μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Μην ξεχάσετε λίγο πριν τραβήξετε απο την φωτιά να ρίξετε τον χυμό απο ένα λεμόνι.

Οπως είναι καυτή η μαρμελάδα την αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Η μαρμελάδα που μπαίνει σε αποστειρωμένα βάζα δεν χρειάζεται ψυγείο και  την διατηρώ για αρκετούς  μήνες.
Εμένα μου αρέσει πολύ επάνω στο γιαούρτι ή στο παγωτό.






Μήπως πρέπει να σας πω και πως αποστειρώνω τα βαζάκια γρήγορα και σωστά?
Αδειάζω βραστό νερό μέσα στα βαζάκια και στα καπάκια τους, αφού τα κουνήσω ελαφρά και τα αδειάσω απο το νερό, τα μεταφέρω σε ζεστό φούρνο όπου τα αφήνω κανένα δεκάλεπτο έως ότου στεγνώσουν απο τα νερά.

Σήμερα έχω παιδευτεί απίστευτα με το Internet, χάνω την σύνδεση, δεν μπορώ να ανεβάσω φωτογραφίες, μου βγάζει  διαφημήσεις περίεργες  που δεν μπορώ να τις κλείσω και διάφορα άλλα τρελλά.
Πάλι καλά που κατάφερα να τελειώσω με την μαρμελάδα.

Στα γρήγορα να σας πω τι έκανα χτες και έφτιαξα χμμμμ παγωτό ωραιότατο.
Αγόρασα μια συσκευασία παγωτό βανίλια.
Κτύπησα μιά φυτική σαντιγύ (το πράσινο κουτι των 500 γραμμ)
Ετριψα στο μούλτι 1 συσκεασία μπισκότα κανέλλας και έτριψα στο τρίφτη μια πλάκα κουβερτούρα.
Τα ανακάτεψα όλα μαζί έριξα και καραμελωμένα αμυγδαλα και να το παγωτάκι εύκολο και πεντανόστιμο.

καλή βδομάδα σας εύχομαι και ελπίζω επιτέλους να δροσίσει.
 

71 σχόλια:

  1. Μαρία , πολυ ωραία η συνταγή . Σύκο δεν έκανα ποτέ . όλα πολύ όμορφα μας τα εξηγείς αλλά μου διαφεύγει το κόλπο με το παγωμένο πιάτο ...Γνωρίζω το σιρόπι με το πιατάκι στα γλυκά του κουταλιού ...
    Ολυμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο παγωμένο πιατάκι Ολυμπία βάζεις μια κουταλιά μαρμελάδα, με το δάκτυλο σου κάνεις μια γραμμή (χωρίς να καείς) και χωρίζεις την μαρμελάδα στα δύο. Αν δεν ενωθεί ξανά η μαρμελάδα σημαίνει οτι είναι έτοιμη. Αν γλυστρισει και ενωθεί πάλι, θα την βράσεις λίγο ακόμα.
      Αυτό ισχύει για όλες τις μαρμελάδες.
      φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Μιαμ! Πότε θα φάμε παγωτό πασπαλισμένο με μαρμελάδα σύκο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωχωχωχ...μου άνοιξες την όρεξη! :)

    Υ.Γ. το παγωτό που αναφέρεις είναι έτοιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρησιμοποιησα μιά συσκευασία παγωτό του κιλού που αγορασα απο το Σ/Μ και έβαλα μέσα τα υπόλοιπα που γράφω.
      Αφρικανέ μου φτιάξτο και θα με θυμηθέις.

      Διαγραφή
  4. Καλή Εβδομάδα, πεθαίνω για μαρμελάδα σύκο, βλέπω αυτά τα πολλά σύκα και κλαίω αφού εδώ στον Καναδά είναι πανάκριβα! Καλή συνέχεια, είμαι η Ερη κ ελπίζω να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερη μου καλωσορισες. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω κανένα βαζάκι.
      εμένα το κόστος αυτης της μαρμελάδας είναι σχεδόν μηδενικό.
      σε φιλώ και θα τα λέμε

      Διαγραφή
  5. Παρότι έχω μια συκιά στο περιβόλι,μαρμελάδα σύκο δεν έκανα ποτέ.Η δικιά σου,όμως,φαίνεται νόστιμη και μάλλον θα τη δοκιμάσω!Μου θυμίζει λίγο γλυκό του κουταλιού,έτσι όπως έχει ολόκληρα κομμάτια φρούτου μέσα.
    Να είσαι πάντα καλά Μαρία μου και να μας δίνεις τέτοιες όμορφες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχεις δίκιο, θυμίζει γλυκό του κουταλιού και αφού έχεις συκιά φτιάξε μαρμελάδα, υπάρχουν άπειρες συνταγές εύκολες και λιγότερο εύκολες, ολες όμως νόστιμες και οικονομικές.
      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Πω πω πω....τα σύκα τα λατρεύω!!!!! Μπορώ να φάω μια σακούλα στην καθησιά!!! Η μαρμελάδα σου πρέπει να είναι πεντανόστιμη! Την φαντάζομαι σε ψωμάκι με λίγο βουτηράκι και μου τρέχουν τα σάλια!!!!
    Καλησπέρα Μαράκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνούλα , ειδα πριν λίγο οτι ήρθες αλλά δεν προλαβα να σε καλωσορίσω.
      ωραία είναι η μαρμελάδα σύκο, εμένα βέβαια μου αρέσουν όλες οι μαρμελάδες.
      φίλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. φτιάχνω πολλές μαρμελάδες αλλά σύκο ποτέ!!κι έχουμε πολλά!!!!
      ούτε εχω δοκιμάσει...φαίνεται τέλεια!!!

      Διαγραφή
    3. Νάσια κάνε μιά φορά και θα την κάνεις κάθε χρόνο.
      Ευκολη, τεμπέλικη μαρμελάδα.
      φιλιά

      Διαγραφή
  7. Τσάκα -τσάκα να δυο συνταγές που πάνε και μαζί αλλά και μόνη της η κάθε μια.
    Υπέροχη η μαρμελάδα σύκο για όσους δεν τους ενοχλούν τα σποράκια.Όσο για το παγωτό....σρλουπππππππ!!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Σωσώ, φοβάσαι τα σποράκια;Ακουσα και τούτο!

      Διαγραφή
    2. Μαράκι μ εντυπωσίασε η συνταγή σου επειδή τα χρησιμοποιείς ολόκληρα με τη φλούδα!!!Οσο για το φρούτο που το θες να το "βρίσκεις" συμφωνώ απόλυτα, δε μ αρέσουν τα νιανιά και θέλω ν ακούω και τη μυρωδιά του, γι αυτό αποφεύγω και τα πολλά μυρωδικά (ελάχιστη κανέλα, η γαρύφαλλο ή αρμπαρόριζα...ΕΛΑΧΙΣΤΑ)
      Τα σύκα είναι τα αγαπημενο μου φρούτο, αλλά σπανίως φτάνει να γίνει οτιδήποτε διότι τρώγεται απο το δέντρο και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Εχουμε διαφορετικές ποικιλίες που γίνονται και Ιούνιο και Αυγουστο
      Ισως του χρόνου...
      Φιλάκια γλυκά!

      Διαγραφή
    3. Σώσω το παγωτό είναι φώ (δεν ξέρω πως γράφεται στα γαλλικά!!!) αλλά το σύκο είναι πολύ καλό. Τα δε σποράκια βοηθάνε στο έντερο. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.
      φιλιά

      Διαγραφή
    4. Χαρούλα εγώ θέλω τα φαγητά μου να είναι καθαρά και ξάστερα. Τα νιανιά δεν τα μπορώ. Στο σύκο δεν βάζω κανένα μυρωδικό. Αρμπαρόριζα βάζω μόνο στο κυδώνι.
      Μιά χεριά σύκα να μαζέψεις και την έκανες την μαρμελαδίτσα.
      φιλιά

      Διαγραφή
    5. Ξέρω κάποιους που δεν τους αρέσει η αίσθηση που αφήνουν τα σποράκια στο στόμα τους-τους ανατριχιάζουν- γι αυτό και το έγραψα. . Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα . Τρώω και τα σύκα και τα φραγκόσυκα που έχουν μεγαλύτερα σποράκια.

      Διαγραφή
  8. Να αγιάσει το στοματάκι σου maria μου!
    Μαρμελάδα με φρούτα σε κομματάκια και όχι αλεσμένα είναι η κορυφαία μαρμελάδα.
    Φανταστικές η φωτογραφίες σου απο την παρασκευή της μαρμελάδας.
    Είχα την αίσθηση ότι μαζί......την φτιάξαμε!
    Καλώς σε βρήκα maria μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς ήρθες Χριστινάκι, μαζί την φτιάξαμε αλλά χώρια θα την φάμε. Γιαυτό βρές σύκα και φτιάξτην. Απλή απλούστατη.
      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτική!!Μπράβο σου Μαρία μου!!!θα την κάνω κι εγώ!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανούλα ευχαριστώ. Μακάρι να είχα δικιά μου συκιά, θα έφτιαχνα μαρμελάδα για όλες σας.
      φιλιά πολλά και θα τα πούμε και απο κοντά

      Διαγραφή
  10. Μαράκι,υπέροχη η μαρμελάδα σου!!Καί εγώ θελω τά κομμάτια νά είναι στήν μαρμελάδα!Χρυσοχέρα μου εσύ!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα πιά χρυσοχέρα μιλάει!!!!
      ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
      φιλιά

      Διαγραφή
  11. λυπήσου μας. δίαιτα κάνουμε και μας βάζεις μαρμελάδες και παγωτά;;;

    είσαι βαλτή!!!

    και νοικοκυροκόριτσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρια και εγώ σε δίαιτα είμαι χιχιχι
      Κάθε φορά που ζυγίζεται ο άντρας μου, μου ρίχνει και έναν καυγά.
      κάθε φορά που ζυγίζομαι εγώ, λέω δεν βαριέσαι, τα ωραία πράγματα είναι κακά, ας τα απολαύσω.
      φιλιά

      Διαγραφή
  12. Έχω να ...καταθέσω, ότι η μαρμελάδα σύκο μπαίνει αντί για ζάχαρη σε συνταγές μπισκότων με αλεύρι μαύρο ή ολικής κι είναι σούπερ!
    :)
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το σημειώσω και την επόμενη φορά που θα φτιάξω τίποτα μπισκότα θα το εφαρμόσω. Αν έχει μείνει βέβαια κανένα κρυφά φυλαγμένο βαζάκι.χιχιχι
      φιλιά

      Διαγραφή
  13. καλημέρα από την άλλη μερμελαδού!!!Εκτός από την ζωγραφική ασχολούμαι και εγώ με μαρμελάδες,συσκευασμένες,αποστειρωμένες,όλα κομπλέ!!!Είσαι σε όλα σωστή-))
    Υπάρχει και ένας πιο εύκολος τρόπος για τα σύκα.Αντί να τα κόβεις(δεν ξέρω και τι ποσότητες κάνεις)μπορείς να τα αφήσεις μέσα στη ζάχαρη όλη νύχτα,και τα υλικά λιώνουν από μόνα τους-)))
    φιλιά πολλά και συγχαρητήρια(έκανα και με 5 φρούτα...μούυυυρλιααααααα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημέρα Χρουσούλα μου, πρέπει να ανταλλάξουμε τις συνταγές μας.
    εγώ αν σου πω με τι έχω κάνει μαρμελάδες!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ!!!! Λατρεύω τα σύκα Μαράκι μου και η μαρμελάδα σου φαίνεται λαχταριστή λαχταριστή!!!! Γεια στα χεράκια σου και του χρόνου με υγεία!!!! Φιλιά πολλάααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου αρέσουν όλα τα γλυκά Κικίτσα μου αλλά κρατιέμαι οσο μπορώ.
      φιλιά και σε σένα

      Διαγραφή
  16. Μαρία μου...γεια...αν τα είχα μπροστά μου...έτσι που τα έχεις κόψει ..λαχταριστά λαχταριστά....δεν ξέρω αν προλάβαινα να τα κάνω μαρμελάδα....
    Πέρυσι μάζεψα αρκετά...για να μην μου χαλάσουν λοιπόν...τα έβρασα...έτσι όπως και εσύ...αλλά χωρίς καθόλου ζάχαρη.....κράτησαν στην κατάψυξη..μέχρι τώρα...σε απλά μπολάκια...και ήταν μια χαρά...
    Πρέπει να πάρω τα βουνα...εδώ γύρω έχουμε αρκετά....
    Καλοφάγωτη...φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου καλησπέρα, έχεις άκόμα λίγες μέρες για τα σύκα, εγώ φέτος δεν πρόλαβα τα βερύκοκα, όσες φορές τα βρήκα ήταν πολύ ακριβά .
      Αλλά κάθε εποχή έχει πολλά φρούτα για τις αγαπημένες μαρμελάδες.
      φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  17. Για να αποφανθώ τη θέλω τραταρισμένη με τα όλα της, κομπλέ!

    Σύκα δεν μου περισσεύουν τα "ξεκρεμάμε" και τα τρώμε επιτοπίως, οπότε στείλε 5-10 βαζάκια! Έτσι θα μπορώ να κρίνω σωστότερα...:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησες!!!!!!! καπνός οι μαρμελάδες.
      Την συγκεκριμένη την κάνω με παραγγελίες, αφού όταν τα γεμίζω τα ονομάζω κιόλας. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα και έχω μεγάλη πελατεία. Αλλά δυστυχώς δεν φτάνει για όλους.
      φιλάκια Ζαμπία μου
      Αυριο θα κάνω μιά επιθεώρηση στη συκιά και αν έχουν μείνει σύκα θα επαναληφθεί η συνταγή για τους φίλους τους μακρινούς.

      Διαγραφή
  18. Έχουμε δοκιμάσει μαρμελάδα σύκο και πράγματι είναι πολύ νόστιμη!!!!Η δική σου πάντως φαίνεται λαχταριστή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως και να τις φτιάξεις τις μαρμελάδες είναι όμορφες γεύσεις με πολλούς τρόπους κατανάλωσης χεχε.
      καλημέρα

      Διαγραφή
  19. Λατρεύω τα σύκα,4-4 τα τρώω.
    Μαρμελάδα σύκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά έχω την αμυδρά εντύπωση πως δεν θα μου αρέσει..
    Αλλά μια δοκιμή θα με πείσει!
    Καλό βράδυυυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε δοκίμασε και την μαρμελάδα!! Θα σου αρέσει εκτός και αν δεν σου αρέσουν οι γλυκές γεύσεις.
      καλημέρα

      Διαγραφή
  20. Eνα μόνον θα πω, εχουμε πέντε συκιές φαντάζεσαι τι πάρτυ συκοφαγίας γίνεται κάθε
    Αύγουστο εγώ τουλάχιστον τρώω την φορά ,οχι την μέρα 10 τουλάχιστον και μετά δροσερό νεράκι από τουλούμπα....Μαρμελάδα σύκου δεν εχω δοκιμάσει....Εχεις κάνει πολύ καλή ανάρτηση ομορφες φωτό και πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες.....Η μαρμελάδα δείχνει λαχταριστή στα βάζα....μου άρεσε ο τρόπος δοκιμής για το δέσιμο της θα τον υιοθετήσω
    Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πέντε συκιές και δεν έχεις κάνει ποτέ μαρμελάδα???????????
      Φτιάξε γρήγορα,(με οποιαδήποτε συνταγή) και θα με θυμηθείς.
      Βιάσου γιατί σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν πια σύκα.
      καλημέρα Εφη μου

      Διαγραφή
  21. Πολύ ενδιαφέρουσα η μαρμελάδα σου και οι συμβουλές αποστείρωσης.
    Μόλις μπορέσω θα αναρτήσω μια συνταγή παγωτού που είναι extra - light και ενδιαφέρουσα
    Αν θέλεις σε 2 -3 μέρες έλα να την δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και με ενδιαφέρει να δω το παγωτό σου. Περιμένω!!!!!!!
      φιλιά

      Διαγραφή
    2. Φλώρα, κάπου είδα οτι πήγαινες στο 6ο Γυμνάσιο.
      εγώ τελείωσα και το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο 6ο. Αλλά εγώ πρέπει να είμαι μεγαλύτερη σου. Το 30ο Λύκειο που ήτανε???

      Διαγραφή
  22. Μα δε ντρέπεσαι καθόλου;
    Τόσους μήνες κάνω δίαιτα!!!!
    Μόνο που βλέπω τη μαρμελάδα σου πήρα δυο κιλά:P:P..και μου τρέχουν και τα σάλια.
    Ημαρτον!
    Αντε, κάνε καμιά βόλτα να μας πεις άλλα πράγματα, τι σοκακτσού είσαι;!
    Φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ανάγκη απο δίαιτες εσυ, όμορφη κοπέλλα με θαυμαστές παντού.
      Λίαν συντόμως θα σας γράψω και άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές.
      φιλάκια Σερενατούλα μου.

      Διαγραφή
  23. για πέρνα από το μπλογκ μου που σου έχω κάτι τις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η μαρμελάδα σου είναι ακριβώς όπως την έφτιαχνε η μαμά μου ! Η δικιά μας η συκιά είναι ακόμα μικρή και τα σύκα της τα τρώμε φρέσκα κάθε πρωϊ ! Εχουμε όμως και μιά 'τσαπέλα' που τα κανει μικρά και κιτρινόσαρκα. Λέω να δοκιμάσω μ'αυτά. Πιστεύεις ότι θα γίνουν το ίδιο καλά ???
    Φιλάκια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Μαριάννα μου, εγώ θα δοκίμαζα πάντως, πιθανόν δεν θα΄είναι πολύ κόκκινη η μαρμελάδα αλλά δεν πειράζει. Πειράζει????
      φιλάκια και καλό ξημέρωμα

      Διαγραφή
  25. για πες...για πες....μόλις συσκεύασα μαρμελάδα πορτοκάλι-)))
    oldcustle@yahoo.gr
    φιλιά-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μμμμμμμμμμμ νόστιμη φαίνεται και μου αρέσουν τα σύκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλως σε βρηκα!!
    Λοιπον το αποφασισα..
    Θα δοκιμασω σημερα την μαρμελαδα και θα σου πω αν πετυχε?
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μαρια μου! πετυχε, πετυχε!!!
    Χαιρομαι διπλά γιατι ηταν η πρωτη μου φορα.
    Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η πεθερα μου ερχεται απο το χωριο με 20 βαζα.Ελπιζω να τις πετυχε σαν τη δικια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τελικα σημερα το πρωι ζητουσε να βρψ συμβουλες στο internet για το τι κανουμε με τα βαζακια.Και φυσικα προτεινα τα δικα σου.Ευχαριστουμε

      Διαγραφή
    2. H μαρμελάδα πρέπει να είναι ζεστή όμως οταν την ρίχνεις στα βαζάκια!!!!!!!
      καλή σας επιτυχία

      Διαγραφή