Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η δανεική Παναγία

Στο πατρικό μου δεν είμαστε θρησκόληπτη οικογένεια, είμαστε όμως θεοσεβούμενοι. Με τις νηστείες μας, με τα ευχέλαιά μας, με τα κόλυβα μας για τους πεθαμένους, με όλα τελοσπάντων που χαρακτήριζαν μιά Αθηναική μικροαστική οικογένεια. Ειχαμε και σαν νησιώτες απο καταγωγή  την Παναγία της Τήνου, να παρακαλάμε για μιά ανάγκη. Το τάμα στην Τήνο ήταν ευκαιρία για ολοήμερη εκδρομή, και γινόταν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εχω πάει αμέτρητες φορές στη Τήνο και μόνο πριν λίγα χρόνια έμεινα μερικές μέρες να δω και το υπόλοιπο νησί, που είναι πανέμορφο.
Ολη η οικογένεια λοιπόν είμαστε με την Παναγία της Τήνου εκτός απο την γιαγιά μου εκ πατρός, που λόγω καταγωγής είχε τον δικό της Αγιο να παρακαλάει και να μνημονεύει σε κάθε περίσταση.
Ο Αγιος της γιαγιά μου δεν είχε όνομα, ήταν Ο Αγιος. Στον Αγιο προσευχόταν, στον Αγιο έταζε, μα τον Αγιο ορκιζότανε. Ο Αγιος Διονύσιος της Ζακύνθου, ήταν ο προστάτης της. Γιαυτήν δεν υπήρχε κανείς άλλος. Ολοι οι αγιοι και η Παναγία μαζύ απο την μιά και ο Αγιος απο την άλλη.
Ωρε πρόλογος......
για να σας πω ότι αποφάσισα να επισκεφτώ μια άλλη Παναγία, (της Τήνου μου πέφτει μακριά) έτσι σήμερα έφτασα μέχρι τις πλαγιές του  Βερμίου, στην Παναγία Σουμελά την  Παναγία των Ποντίων. Εγώ πριν έρθω στη Θεσσαλονίκη να γνωρίσω και να κάνω παρέα με Πόντιους, δεν την ήξερα. Εδω την έμαθα και πάντα έλεγα να πάω μιά εκδρομή μέχρι εκεί, αλλά δεν έτυχε τόσα χρόνια. Ομως το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη.
Εγώ ο αγωγιάτης και το αγώι το πρόβλημα που με απασχολεί σοβαρά αυτόν τον καιρό.
Η ανάγκη λοιπον να προσευχηθώ στην Παναγία και να ζητήσω την βοήθειά της με έκανε σήμερα να ξεκινήσω για κεί πάνω. Η διαδρομή μέχρι τη Βεροια, γνωστή και ωραία αλλά απο την Βέροια μεχρι τη Καστανιά η διαδρομή με ενθουσίασε, πολύ πράσινο, όμορφες εικόνες, σε κάθε στροφή του δρόμου. Το μοναστήρι, σκαρφαλωμένο στη πλαγιά του βουνού,  με θέα μοναδική που σου κόβει την ανάσα.
Μετά το προσκύνημα, και το άναμα των σχετικών κεριών, περπάτησα γύρω απο το μοναστήρι και μόνο τότε μέσα στη φύση και μπροστά στο μεγαλείο του βουνού που έβλεπα μπροστά μου, προσευχήθηκα.
Σήμερα λοιπόν πήγα σε μια άγνωστη Παναγία για προσευχή, την γνώρισα, με γνώρισε  και την έκανα δικιά μου, να προσεύχομαι και να τάζω.




Για όσους λοιπόν δεν ξέρουν ας πούμε μερικά πράγματα για την Παναγία Σουμελά.
Η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η "Νέα" Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.

25 σχόλια:

  1. Μαρια μου πιστευω πως και ενας αθεος αν βρεθει σε τετοιο μερος αγαλλιάζει η ψυχη του!ειμαι σιγουρη πως Παναγια θα σε βοηθησει..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βοήθειά σου Μαρία, η Παναγία σου εύχομαι.....έχω πάει κι εγώ στη Σουμελά το 1970...τότε θυμάμαι έκτιζαν κάποιους ξενώνες αλλά είμαστε πολλοί και κοιμηθήκαμε πάνω σε κάτι τραπέζια....κι έκανε κι ένα ψοφόκρυο παρ'όλο που ήταν καλοκαίρι....Από τότε έχω να πάω....και θα ήθελα να το επαναλάβω....Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη καλημέρα, έχει στον περιβάλοντα χώρο, πολύ ωραία πετρόκτιστα κτίρια, δεν ξέρω αν είναι ξενώνες, ο χώρος γενικότερα είναι πολύ περιποιημένος.
      ευχαριστώ για τις ευχές σου , να είσαι καλά να ξαναπάς.
      καλημέρα σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω πάει ποτέ.. με ξενάγησες όμως και παρ'ότι δεν θα έλεγα πως είμαι πολύ της εκκλησίας.. μου αρέσουν οι μονές και τα μοναστήρια που βρίσκονται έξω από τις πόλεις.. όπως μου αρέσει ο "δικός" μας Αγιος Νεκτάριος. Στο παλιό φυσικά μοναστήρι εκεί που βρίσκεται ο χώρος που έζησε.. γιατί έκαναν μια μεγαλοπρεπή εκκλησία αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στο πρώτο!

    Μαρία μου να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Αντιγόνη μου,
      στον Αγιο Νεκτάριο πήγα μιά φορά πριν απο πολλά χρονια, αλλά στην Αίγινα, έχω περάσει πολλά καλοκαίρια σαν παιδί.
      καλημέρα σε φιλώ

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Μαράκι κατ αρχάς να σου ευχηθώ ΟΛΑ για τα οποία προσευχήθηκες να πάνε κατ ευχήν, δευτερευόντως αλλά όχι άνευ σημασίας να σου καταθέσω οτι είμαι ΕΝΑ με τη γιαγιά (Ο Αγιος πάνω απ όλους και όλα!!!) στην Τήνο δεν έχω πάει ποτέ(το καράβι το χειρότερό μου) ούτε στη Σουμελά. Και στις δυο θάθελα να πάω, εχω διαβάσει και ακούσει τόόόσα...αλλά... όπως λες κι εσύ πρέπει να ξυπνήσει το αγώι τον αγωγιάτη!
    Βέβαια αγώγια πολλά,αλλά έλα που τον έχουμε έδωπα γιατί να ξενιτευόμαστε;
    Κι εμένα μ αρέσουν οι Μονές και τα Μοναστήρια, παρόλο που δεν... πολύ,αλλά πιστεύω όπως κι εσύ, είναι σε πανέμορφες τοποθεσίες και πολύ πολύ περιποιημένα.
    Καλό Σ/Κ! φιλάκια χωριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντε Χαρούλα μου, άναψε και για μένα ένα κερί στο Αγιο, πες του είναι για την εγγονή της σιόρας Μαρίας.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέος ,συγκίνηση σε πιάνει οταν επισκέπτετε κανεις την Παναγία Σουμελα΄πήγα μια μονο φορα και θα ήθελα να ξαναπάω.
    Εμεις εδω έχουμε την Παναγία την Εικοσιφοίνισσα .
    Βοήθειά σου Μαρία μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Τάνια, στην Εικοσιφοίνισσα δεν έχω πάει, έχω διαβάσει όμως σε οδηγούς ότι είναι ωραίο μοναστήρι.
      η Παναγία να βοηθήσει όλους μας.
      σε φιλώ

      Διαγραφή
  7. Πολύτιμο πράγμα η πίστη φίλη μου. Είναι προσωπική υποθεση καθενός και είναι αδιαπραγμάτευτη. Φιλιά πολλα και καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε καλωσορίζω καλή μου φίλη.
      ετσι ακριβώς είναι η πίστη προσωπική υπόθεση.
      καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα
      σε φιλώ

      Διαγραφή
  8. ωω Μαρία μου με συγκίνησε πολύ όλα αυτά που έγραψες στην ανάρτηση αλλά και η βαθιά σου πίστη προς όλους τους αγίους μας και την Παναγία μας... ένα λόγο περισσότερο εσύ που έχεις και το όνομα της (άσχετο αλλά και η μαμά μου Μαρία ονομάζεται)... Σου εύχομαι η Παναγία Σουμελά να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα σου...και να είναι πάντα στο πλευρό σου και στα καλά και στα δύσκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, σευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου. Είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά με τη βοήθεια της Παναγίας.
      σε φιλώ
      καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  9. Γι αυτή τη γιαγιά σου να με πεις! Όλα καλά θα γίνουν, θα προσεύχομαι κι εγώ, έτσι για να συμμετέχω στη μελλοντική χαρά σου καλύτερα! Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυθιστόρημα,
      ένα σου λέω κομουνίστρια, θρήσκα και βασιλικιά.
      στα είπα όλα
      σε φιλώ

      Διαγραφή
  10. Βοήθεια σου Μaria μου η Παναγιά...δεν έχω πάει ποτέ ...εχω ακούσει από άλλους ...
    ΥΓ...Είμαι της σχολής της γιαγιάς όλοι οι άγιοι σε έναν...φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου καλησπέρα, βοηθειά μας η Παναγία.
      ωστε έκανε σχολή η γιαγιά μου, δεν ζει για να χαρεί.
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Βοήθεια σου η Παναγία σου εύχομαι!Να έχεις μια καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να'σαι πάντα καλά! Να'χεις τη βοήθεια της Παναγιάς ! Χαρούμενη Πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλή Πρωτομαγιά και σε σένα, να περάσεις καλά με την οικογένειά σου.
      σε φιλώ

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραίο το κείμενό σου!Μας έκανες μια μικρή ξεναγηση.Κι εγώ θα ήθελα πολύ να πάω.Ευχομαι η Παναγία να είναι πάντα στο πλευρό σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή