Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ο κος γκούγκλης

Όταν είσαι νέος βλέπεις πάντα το μέλλον, κάνεις σχέδια, προγραμματίζεις. Όταν αρχίζεις να γερνάς στριφογυρνάς στο παρελθόν και στις αναμνήσεις της παιδικής σου ηλικίας. Γιατι σας τα λέω αυτά. Προχθές στο google map έψαχνα να βρώ τη γειτονιά και τον δρόμο που μεγάλωσα. Μονο οι δρόμοι στον χάρτη έμειναν ίδιοι. Κοίταξα και τα μούτρα μου στον καθρέφτη , εκεί να δεις αλλαγή.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μιά γειτονιά της Αθήνας, την Κυψέλη. Την εποχή που ήμουνα μικρή (δεκαετία 60-70) υπήρχαν αυλές, χωματόδρομοι, αλάνες που παίζαμε τα παιδιά της γειτονιάς. Οι γείτονες γνωριζόμασταν και η γιαγιά μου με τις φιλενάδες της τα καλοκαίρια αφού πέρναγε το καταβρεχτήρι του Δήμου (χωματόδρομος η οδός Ζακύνθου) μαζευόντουσαν στις αυλές, έπλεκαν, κουτσομπόλευαν  και χαιρετούσαν όποιον πέρναγε. Ολοι γνωριζόντουσαν. Οταν ερχόταν ο γιαουρτάς αγόραζαν το γιαουρτάκι τους και σχόλαγε η σύναξη. Στην οδό Ζακύνθου υπήρχαν δύο ή τρεις πολυκατοικίες τότε. Μετά ήρθε η αντιπαροχή, της αντιπαροχής, ώ αντιπαροχή. Οπου ο πάσα ένας έδινε την όμορφη μονοκατοικία του για να πάρει 4 και 5 διαμερίσματα για να τα νοικιάζει και να καααθεται.
Θυμάμαι πόσα επαγγέλματα υπήρχαν τότε που χάθηκαν με τα χρόνια όπως του παγοπώλη, του γανωτή, του καρβουνιάρη που πούλαγε και "Οίνον δι οικίας", του παπλωματα,  κάθε φθινόπωρο έπρεπε οπωσδήποτε να καπλαντιστούν τα παπλώματα.
Αυτά που σας λέω μην σας φαίνεται απώτατο παρελθόν μόλις 45 χρόνια περίπου πίσω.  Τα χρόνια που πέρασαν άλλαξαν τις γειτονιές μας, τις συνήθειές  και τις ζωές μας. Δεν νοσταλγώ αυτές τις εποχές τις δύσκολες, αλλά η ανάμνηση τους μου γλυκαίνει την ψυχή.
ειδατε τι κάνει ο κος γκούγκλης.

6 σχόλια:

  1. ο κος γκουγκλης ελπιζω να μην κλεισει και εμας μεσα στα διαμερισματα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια μου, θα τον πάρει και θα τον σηκώσει τον κ.γκούκλη.
      μέχει κλείσει μέσα για τα καλά αυτές τις μέρες.και είναι εξω απο τον χαρακτήρα μου.

      Διαγραφή
  2. Την έβγαλες φιλενάδα τη λεκτική επαλήθευση και δε σε πρόλαβα! Είσαι τσακάλι θα τα βρεις όλα σιγά σιγά! Και βλέπω θα μοιράζεσαι τις όμορφες μνήμες σου! Να το κάνεις γιατί είναι πράγματι όμορφες! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά όταν μπλέκεις με το blogging αφιερώνεις πολλές πολλές ώρες σε αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή