Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

εκπτώσεις στο νοικοκυριό

Με αφορμή την ανάρτηση της αγαπημένης μου φίλης giorginas για της καλονοικοκυρές, θα σας γράψω τι σκέφτομαι μετά απο τόσα χρόνια που εργαζόμουνα σε δυό δουλειές.
Η μιά ήταν έξω απο το σπίτι συγκεκριμένη και σταθερή για 35 χρόνια και η άλλη μέσα στο σπίτι  για 35 χρόνια έως σήμερα μόνιμη και με πολλές ειδικότητες. Μην τις απαριθμήσω, τις ξέρετε  (φροντιστήριο στα παιδιά, μαγειρική, ηλεκτρολογία, υδραυλική κλπ εκτός αν έχετε σύντροφο που τα καταφέρνει καλύτερα απο σας).
Η νοικοκυρά της διπλανής πόρτας ήμουνα και γώ όπως και χιλιάδες γυναίκες στην  Ελλαδα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σας πω δυο πράγματα σαν συμβουλές, απόσταγμα εμπειρίας. Παραβλέψτε την τακτοποίηση του σπιτιού, το τέλεια στρωμένο τραπέζι, τη λάσπη στα χαλιά,  την ατσαλάκωτη οικογένεια σας, άν δεν προλαβαίνετε κάντε μόνο ότι βλέπει η πεθερά, και εστιάστε την προσοχή σας  στα παιδιά σας και στον σύντροφό σας. Η σκόνη στο ράφι δεν εμπόδισε κανέναν να κάνει καλή οικογένεια και να μεγαλώσει ισοροπημένους ανθρώπους.
Ασχοληθείτε με την οικογένεια σας λοιπόν. Ασφαλώς με την διατροφή τους, με την καθαριότητα τους, με την εκπαίδευση τους αλλά το πιο σημαντικό με την επικοινωνία σας.  Υπάρχουν τόσα ερεθίσματα για να πλησιάσετε τα παιδιά και να άνοίξετε συζητήσεις μαζί τους.
Γιά μένα τρία είναι τα βασικά στην οικογένεια συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση.
Η οικογένεια που είναι παρέα, διασκεδάζει, γελάει αύτή είναι που κάνει την διαφορά.
Για να σας πω την αλήθεια, στην οικογένεια μου, ο άντρας μου έκανε την διαφορά. Εβρισκε πάντα χρόνο να ασχοληθεί με τον γιό μας και τις απορίες του.Καθόνταν πλάι πλάι ώρες ατέλειωτες και συζητούσαν για τους πλανήτες, για αριθμητική, για ιστορία, για ότι θέλει ένα παιδί να μάθει.  Πάντα είχε προτάσεις για εκδρομές, μουσεία, συναυλίες. Εγώ ήμουνα συνήθως κουρασμένη αλλά το κέφι και η παρείστικη διάθεση με παρέσερναν και μένα.
Τώρα που μείναμε οι δυό μας με τον άντρα μου στο σπίτι, όλα είναι στην εντέλεια, καθαρά, τακτοποιημένα, καλομαγειρεμένα.
Περιμένω την ημέρα, που το σπιτι μου δεν θα είναι τακτικό, δεν θα βρίσκω τα πράγματα στη θέση που τα έβαλα, γιατί ένα εγγονάκι θα λερώνει και θα τα ανακατεύει.
φιλιά φίλες μου.



.

14 σχόλια:

  1. Θα'ρθει αυτή η ώρα και θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις πάλι! Αλλά θα είναι πάλι ΤΕΛΕΙΑ!
    Καλό Σαβ/κο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Βέρα μου, νομίζω ότι αυτή η ώρα έφτασε.
      καλό Σαβ/κο και σε σένα.

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου με το καλό να γίνεις γιαγιά σύντομα γιατί είσαι γλυκύτατη! Δε διαφωνούμε σε τίποτα πάντως! Είσαι κι εσύ μια καλονοικοκυρά! Δεν ήθελα να γράψω ένα κείμενο που θα στιγματίζει τις νευρωτικές με την καθαριότητα γυναίκες αλλά ένα κείμενο που να εμπνέει στς γυναίκες να μάθουν να ασχολούνται με το σπιτικό τους και την οικογένεια τους ουσιαστικά, χωρίς να αποκλείω ούτε τις ακαμάτες ούτε τις υπερνοικοκυρές. Μάλλον απέτυχα! Χεχε! Σε φιλώ καλή μου! Σύντομα και από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παλια πρεπει να πω πως μια νευρωση την ειχα με την καθαριοτητα...οταν ομως απεκτησα 3 παιδια ευτυχως καταλαβα νωρις πως αν συνεχιζα ετσι θα τρελαινομουν αλλα θα κατεστρεφα και τα παιδια...μπορει να κανουν ανω κατω το σπιτι ολη μερα ,αλλα το βραδυ τα μαζευουν αυτα ...χαχαχαχαχαχα ειπαμε να χαλαρωσουμε ,αλλα οχι και ετσι χαχαχαχα...παντως Μαρια μου αν δω λασπη δεν μπορω να πω πως θα κρατησω την ψυχραιμια μου,θελω δουλεια ακομη...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τώρα που το λες, και εμένα η λάσπη κάτι μου κάνει.
      Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου κορίτσι μου. Για τα βγάζεις πέρα με 3 ζουζούνια ΄πρέπει να είσαι πολύ άξια.
      φιλιά

      Διαγραφή
  4. maria...ήμουν και είμαι μια τρελή με την καθαριότητα...και με ότι καταπιάνομαι...
    Μεγάλωσα έναν γιο και εγώ...που δεν είχε την τύχη να είναι ο πατέρας του κοντά του...
    Πρωι απόγευμα δουλειά...και μετά όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού...που ήθελα να μην λείπει τίποτα...με την πάστρα ...το φαγητό ..τα γλυκά του... τα τα τα ....
    Έφυγε ο νεαρός για σπουδές μακριά...
    Δεν σου κρύβω πως πολλές φορές νιώθω ενοχή...για τις ατέλειωτες δουλειές που μου στέρησαν πολύτιμες στιγμές με το παιδί μου...σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μου, μπράβο σου που τα κατάφερες να μεγαλώσεις μόνη το παιδί σου. Εκείνο που μετράει είναι ότι ήσουνα παρούσα με οσα μπορούσες να προσφέρεις.Και μην ανησυχείς θα ζήσεις πολλές ευτυχισμένες στιγμές με το παιδί σου στο μέλλον. Και εμένα ο γιος μου έφυγε για σπουδές και έμεινε στο εξωτερικό μόνιμα. Δεν με πειράζει όμως καθόλου γιατί τον καταλαβαίνω ευτυχισμένο με αυτά που κάνει.
      φιλιά, θα τα λέμε

      Διαγραφή
  5. Μαρία μου, η ανάρτηση σου με συγκίνσε βαθιά...είσαι η εικόνα του μέλλοντος μου! Δεν μπορώ να φανταστώ το σπίτι μου έτσι, όλα σε τάξη, χωρίς φωνές και τους τρελούς ινδιάνους να το αναστατώνουν....Εύχομαι το σπίτι σου να ξαναγεμίσει σύντομα, μέχρι τότε ξεκουράσου κι εγώ θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου !! Δυο λέξεις συζήτηση και...λάσπη!! Σε ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, ευχαριστώ και συ με συγκίνησες.
      εσύ και μερικά άλλα κορίτσια που γνωρισα απο εδώ, με κάνετε να ζηλεύω τις μανάδες σας.
      καλημέρα.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και καλώς βρεθήκαμε!Πολύ ωραίο άρθρο!Άν και δεν έχω παιδιά συμφωνώ με αυτά που λες και είναι σαν να μου δείχνεις ενα μακρινό μα πολύ πιθανό μέλλον για εμένα!Εύχομαι το εγγονάκι σας να έρθει σύντομα και να περνάτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου,
      καλωσορισες, εύχομαι γρήγορα να γίνεις μανούλα και το μέλλον που βλέπεις μακρινό να γίνει το παρόν σου.
      φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μαράκι μου!
    Καλότυχο το παιδί σου να είναι στη ζωή του! Κι εσύ πάντα γερή και δυνατή, να μεγαλώσουν τα εγγονάκια σου με μια τόσο γλυκιά γιαγιά!

    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαράκι μου να είσαι πάντα καλά.
      πολλά φιλιά και την αγάπη μου

      Διαγραφή